Erkeklerde saç dökülmesine neden olan birçok neden vardır, ancak 20 - 45 yaş arasında görülen saç dökülmesinin nedeni % 95 ihtimalle erkek tipi saç dökülmesidir.
Başımızda yaklaşık 100.000 civarında saç teli bulunur. Her gün 50-100 adet saç dökülmesi normal olarak kabul edilir. Dökülen saçların sayısı günlük 125 in üzerinde olursa, bu durum saç kaybı olarak kabul edilir. Her saç telinin bir yaşam evresi vardır. Saç tellerinin gelişerek büyümeye başladığı dönem anajen evredir ve bu evre yaklaşık 2-6 yıl kadar sürer. Bu süre sonunda saçın gelişimi ve büyümesi durur ve telojen evreye girer, bu evre de 2-3 ay kadar sürer ve bu sürenin sonunda saç teli dökülür. Dökülen saç telinin yerine aynı evrelerden başlayarak bir yenisi çıkmaya başlar. Böylece bir taraftan saçlar dökülürken, diğer taraftan da yeni saçlar oluşur ve saç dökülmesi ile yeni saç oluşumu denge halinde kalır. Genetik sebeplerden dolayı yeni saç oluşumu yetersiz olursa, dökülen saçların yerine yenileri daha az geleceğinden dolayı toplam saç teli sayısında zaman içinde giderek bir azalma göze çarpar.
Erkeklerde meydana gelen saç dökülmelerinin asıl nedeni erkeklik hormonlarından kaynaklanan hormonal faktörlerdir. Saç dökülmesine genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde androjen ya da erkeklik hormonları olarak bilinen testosteron, androstenedion ve dihidrotestosteron (DHT) hormonlarının etkisi söz konusudur. Eğer ki bir erkekseniz, ailenizin erkek büyüklerinde saç dökülmesi varsa, ve sizde de bu duruma genetik yatkınlık söz konusuysa ileride sizin de saçlarınızın döküleceği son derece kuvvetli bir olasılıktır.
Testosteron, ergenlik çağının başlamasının ardından erkeklerde yüksek miktarlarda salgılanır. Bu hormon, kıl köklerinde, DHT üretiminde rol alan 5-alfa redüktaz enzimi ile etkileşir. DHT ise kıl köklerinin küçülmesine neden olur ve kıllar bu nedenle daha zayıf ve daha kısa ömürlü olarak gelişir ve hatta kıl gelişimi tamamen de durabilir.
Yaşın ilerlemesiyle birlikte kadın, erkek, herkeste saçlarda incelme, zayıflama ve seyrelme görülür. Kalıtsal nedenlerden dolayı ortaya çıkan saç dökülmeleri, erkeklerde kadınlara göre çok daha sık olarak rastlanır. Neredeyse her 4 erkekten 1'inde 30 yaşına gelmeden önce saç dökülmesi başlamıştır, 60 yaşına geldiklerinde ise 3 erkekten 2'sinin saçları dökülmüş oluyor.
Erkeklerde son derece yaygın olarak karşımıza çıkan ve tıbbi olarak androjenik alopesi olarak adlandırılan erkek tipi saç dökülmesi, yaşlanma, kalıtım ve hormonal faktörler sonucu ortaya çıkıyor.
Birtakım hastalıklar gibi sebeplerden dolayı testosteron hormonu yetersiz miktarda salgılanan erkeklerin saçlarının dökülmemesi, erkeklik hormonunun saçların dökülmesinde rol oynadığının bir kanıtıdır.
Erkek tipi saç dökülmesi, çoğunlukla alın bölgesinde hafif hafif açılmayla başlar, şakak bölgesindeki seyrelmeyle birlikte yan bölgeler de iştirak eder ve en nihayetinde "U" şeklinde bir dökülme karşımıza çıkar. Erkeklik hormonlarına bağlı ortaya çıkan ilk belirtiler, ergenlik döneminin sona erip cinsel organların gelişimi tamamlandığında, alın bölgelerinde hafif hafif açılmaların başlaması sayılır. Bu başlangıcı takiben saç dökülme hızı kişiden kişiye çok farklılık gösterir. Bazı erkeklerde saç dökülmesi son derece yavaş seyrederken, bazı erkeklerde başlangıcın ardından kısa sürede hızlı bir kayıp olabilir. Saç dökülmesinin ne kadar süre devam edeceği, ne kadar miktarda saç kaybı olacağı, hiçbir kimsede öncesinden tahmin edilemez.
Erkek tipi saç dökülmesinde, saçların döküldüğü alanlarda da farklılıklar gözlenebilir. Bazı kişilerde saç dökülmesi alında açılma ile başlar ve açılma geriye doğru devam eder, bazı kişilerde de alındaki açılmaya tepe bölgesindeki açılma da eşlik eder, bazı kişilerde ise her bölgede eşit oranda seyrelme olabilir, bunlara benzer şekilde daha farklı varyasyonlar da karşımıza çıkabilir.
Genetik sebeplerden kaynaklanan saç dökülmelerinin haricinde, erkeklerdeki ve kadınlardaki saç dökülmelerinin nedenleri hemen hemen aynıdır:
Alopesia areata : Ani bir şekilde ortaya çıkan, genellikle dar ve sınırlı bir bölgede, nadiren daha geniş alanlara yayılan geçici saç dökülmesidir. Dökülen saçlar zaman içinde yeniden çıkar.
Alopesia totalis : Kaş ve kirpiklerde de dökülmeye neden olan şiddetli saç kaybıdır.
Alopesia universalis : Saçların yanı sıra tüm vücut kılları dökülür.
Traksiyon alopesia : Saçların uzun süre gergin ve çekili kalacak şekilde örme ve topuz yapma şeklinde saç modellerinin uygulanmasına bağlı ortaya çıkar.
Tinea capitis : Saçlı derideki mantar hastalığıdır.
Trichotillomani : Psikolojik bozukluklardan dolayı kişinin kendi kendine saçlarını yolması sonucu ortaya çıkar.
Erkeklerde yüksek ateşle seyreden ağır hastalık halleri, tiroid ya da hipofiz bezi fonksiyonlarındaki bozukluklar, radyoterapi, kemoterapi, steroid tedavisi, saçlı deri mantar hastalıkları, ağır stres, yüksek sıcaklık ve yakıcı nitelikteki maddeler gibi fiziksel ve kimyasal etkenlere maruz kalmak, saçların dökülmesine neden olan diğer tıbbi durumlardır.
Saç dökülmelerinde neden ne olursa olsun, her tip dökülmeye uygun olacak bir tedavi yöntemi vardır. Ancak her türlü reklam aracı ile umut tacirliğine yönelik tanıtımı yapılan ve her gün bir yenisi çıkan bitkisel ürünlerin, şampuanların, kremlerin ve benzeri değişik birçok sözde mucizevi ürünlerin sunduğu boş vaatler sizde hayal kırıklığı yaratabilir. Saç ekimi dışında bu gibi bilimsel değeri olmayan hiçbir ürüne ve tedavi yöntemine güvenmeyiniz.